*  Devet učenika potpisalo ugovore o radu s "Merkatorom"                                                                  
PKB korporacija je davne 1965. godine za potrebe svojih gazdinstava i povećanje sopstvene proizvodnje formirala i ozvaničila centar za edukaciju - Poljoprivrednu školu.
Sve do 1983. PKB korporacija je finansirala i školovala stručnjake po principu današnjeg, modernog dualnog obrazovanja. To znači da se izuzetna pažnja poklanjala praktičnom osposobljavanju učenika i sticanju odgovarajućih veština koji su svoju radnu karijeru odmah nakon školovanja započinjali na gazdinstvima PKB korporacije.
Ministarstvo prosvete je 1983. godine proširilo spisak i verifikovalo dodatne obrazovne profile, tako da danas Poljoprivredna škola s domom učenika PK "Beograd" predstavlja modernu školu u čijem sastavu je i dom učenika, koji omogućuje smeštaj i vaspitni rad za učenike s teritorije cele Srbije.
Praćena duhom dobre prakse i povezivanja s privredom PKB škola, osim što pruža teorijsko znanje na kome insistira, zahvaljujući nastavnom kadru, još više snage ulaže u praktičnu edukaciju učenika.
Dužnost srednje stručne škole je da ponudi tržištu rada najbolji kadar, bilo da se radi o učenicima koji sa stečenom diplomom stupaju u radni odnos ili o učenicima koji će nastaviti školovanje u visokoškolskim ustanovama.
Profesori i rukovodstvo škole ulažu izuzetne napore u podizanje svesti o značaju praktičnog obrazovanja učenika. Pored neraskidive veze sa PKB korporacijom, Poljoprivredna škola je potpisnik ugovora o saradnji i s vodećim kompanijama - trgovinskim lancima, gde učenici obavljaju praktičnu nastavu, ali su i njihovi stipendisti, s mogućnošću zasnivanja radnog odnosa odmah nakon završetka školovanja. Reč je o kompanijama "Merkator S" ("Merkator", "Roda", "Idea"), "Deleze" ("Maksi", "Tempo"), "Metro", "Veropulos". Škola je potpisala ugovor o obavljanju praktične nastave i sa preko 60 veterinarskih ambulanti, preko 30 cvećara i preko 20 pekara.
Poljoprivredna škola i kompanija "Merkator S" su otišli i korak dalje i omogućili učenicima da odmah nakon sticanja diplome zasnuju radni odnos.
Tim povodom u školi je 20. juna organizovana dodela diploma i potpisivanje ugovora o radu za devet učenika, pet sa smera mesar, tri sa smera prehrambeni tehničar i jedan sa smera poljoprivredni tehničar, koji su već od 21. juna u radnom odnosu u kompaniji "Merkator S".
Školovanjem stručnog kadra i njihovim zapošljavanjem škola i kompanija mogu da posluže kao primer dobre prakse na relaciji obrazovanje-osposobljavanje-privreda.
S obzirom na to da Ministarstvo prosvete ulaže velike napore u projekte praktičnog obrazovanja, događaju su prisustvovali predstavnici ovog resora. Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete za dualno obrazovanje, istakla je značaj kvalitetnog praktičnog obrazovanja. Takođe i Mirjana Kovačević, direktor sektora edukacije PKS-a, napomenula je da Privredna komora Srbije već decenijama pokušava da poveže privredu s obrazovanjem.
U narednu školsku godinu 2017/2018. Poljoprivredna škola s domom učenika PK "Beograd" upisuje šest odeljenja, odnosno pet različitih obrazovnih profila i to 60 učenika na smeru poljoprivredni tehničar, po 30 učenika na smeru veterinarski tehničar, kao i na smerovima prehrambeni tehničar, mesar i pekar, a upućen je i zahtev Ministarstvu prosvete za dopunu konkursa sa smerom tehničar hortikulture.
Poljoprivredna škola će i dalje ulagati maksimalne napore u ostvarivanju što bolje komunikacije sa privredom.
Dragan Filipović
PK "Beograd, Padinska Skela
 
23. jun 2017.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.