*  U okviru međunarodne pogranične saradnje poljoprivrednih škola po pet đaka iz makedonskog mesta Sveti Nikola i mađarskog Sekešfehervara  gosti su Futožana
 
Iako je za mnoge đake letnji raspust vreme odmora,  za učenike Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu, to je  period kada se obavlja letnja praksa. Ove godine na praksi, kako je objavio "Dnevnik", gosti đaka iz Futoga su učenici iz Makedonije i  Mađarske. Naime u okviru međunarodnog projekta prekogranične saradnje poljoprivrednih škola po pet đaka iz makedonskog mesta Sveti Nikola i mađarskog Sekešfehervara boravilo je u školi u Futogu gde u okviru praktične nastave uče da seku i   klasiraju glavice futoškog kupusa, vrcaju med, prave ramove, obavljaju  zelene operacije u vinogradu i druge poslove u poljoprivredi.
Učesnici razmene treba da ovladaju savremenim tehnologijama proizvodnje i prilagode ih uslovima u matičnoj školi stičući pri tome veštine i znanja iz oblasti voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, hortikulture, specifičnih za područje Vojvodine.
Prekogranična saradnja poljoprivrednih škola iz Futoga, Makedonije  i Mađarske realizuje se s ciljem razvijanja i poboljšanja nastave u njima. Projekat je finansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, a  akcenat je na modernizaciji obrazovno  vaspitnog rada, usaglašavanju s potrebama tržišta rada, kao i negovanju multikulturalnosti, tradicije i maternjeg jezika pripadnika nacionalnih manjina, ali i podsticanju vannastavnih aktivnosti kod đaka.
Tamara Gnip
 
21. jul 2017.
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.