* Cilj ulaska škole PK "Beograd" u FlorCert i saradnja sa drugim evropskim florističkim akreditovanim udruženjima je davanje novih šansi za edukaciju učenika kroz profesionalnu praksu u inostranstvu, mogućnost za polaganje florističkih ispita, upoznavanje evropskih vrednosti i kultura                                               
Poljoprivredna škola sa domom učenika PK "Beograd" u Padinskoj Skeli s pravom se može pohvaliti velikim uspesima u oblasti floristike. Dokazi za to su brojna međunarodna takmičenja i nagrade, festivali cveća, učešće na manifestaciji LendArt, seminari i obuke iz oblasti floristike u raznim evropskim državama.
Sa ovih prostora, naša škola je jedini član FlorCert - evropskog udruženja profesionalnih florista, srednjih i viših škola ovog obrazovnog profila. Takođe, sarađuje i sa drugim florističkim udruženjima iz Italije i Holandije.
Škola je ušla u projekat "K-1 erasmus+", što podrazumeva edukaciju profesora i učenika, takmičenja, revijalne prezentacije radova na zadatu temu LendArt, putovanja, druženja i razmenu znanja i iskustava u obrazovanju aranžera, kao i upoznavanje s drugim kulturama i uspostavljanje kontakata i prijateljstava.
Sve je počelo 2012. kada su predstavnici škole otišli na međunarodno takmičenje u Umag u Hrvatsku. Usledio je poziv za učešće i naredne dve godine, a osvojene su i nagrade. Na ovim takmičenjima zajedno su radili i mentori i učenici.
Posle prijema u FlorCert u februaru 2017. profesori naše škole koji se bave floristikom pozvani su na obuku za procenu i ocenjivanje florističkih radova i organizovanje florističkih ispita u Biotehničkom centru u Naklu u Sloveniji.
 
Put u Peskaru
 
U aprilu ove godine, učestvovali smo na međunarodnom takmičenju u Peskari u Italiji. Osim profesora put Italije su krenule i Tamara Stojkovski i Marija Kuzmanović dve učenice smera tehničar hortikulture. Tema takmičenja je bila "Venčanje iz bajke", a ekipa škole PK "Beograd" je radila bajku "Mala sirena". Aranžirali smo venčani buket i sto za mladence prvog dana, a drugog poklon za mladence. Učestvovalo je 10 ekipa iz devet zemalja, a mi smo bili peti, što je veliki uspeh u tako jakoj konkurenciji. Bila je to prilika da učenice naše škole s poznatijim aranžerima iz prestižnih italijanskih škola aranžiranja, aranžiraju halu u duhu Diznijevih bajki. Za njih to je značajno iskustvo, a i puno su naučile o materijalu, tehnikama, bojama, kompoziciji. Takođe, važno je da su mogle da steknu uvid u to kako i koliko je cenjeno aranžiranje u Evropi i pozvane su da sledeće godine idu u Italiju na profesionalnu praksu. Edukacija naših učenika u evropskim školama floristike kroz profesionalnu praksu važna je i za učenike i za školu. Stečena iskustva i znanja prenose drugim učenicima i na taj način se i oni motivišu na edukaciju i rad. Takođe, škola je dobila poziv za učešće na daljim takmičenjima, što samo potvrđuje da se uspešno predstavila.
 
Festival "Idrijska čipka"
 
Floristi iz naše škole su u junu bili učesnici festivala cveća u Idriji u Sloveniji koji je ove godine spojen sa tradicionalnim festivalom "Idrijska čipka". Učestvovali su predstavnici iz devet zemalja. Prvog dana svaka ekipa je imala zadatak da na određenom mestu u gradu napravi instalaciju od cveća i pomoćnog materijala. Zadatak naše ekipe je bio da dekoriše mostić u centru grada. Drugog dana rađen je buket i haljina od cveća. Naša učenica Aleksandra Stojanović bila je model za haljinu i nosila je na reviji haljinu od cveća. Buket koji smo radili nosila je čuvena ruska manekenka na reviji haljina poznatih slovenačkih kreatora.
Cilj ulaska škole PK "Beograd" u FlorCert i saradnja sa drugim evropskim florističkim akreditovanim udruženjima je edukacija kako profesora tako i učenika. Takođe i davanje novih šansi za edukaciju učenika kroz profesionalnu praksu u inostranstvu, mogućnost za polaganje florističkih ispita, upoznavanje evropskih vrednosti i kultura, ali i druženje i izgradnja drugačijih stručnih i kulturoloških stavova.
Edukacijom nas profesora floristike stiču se uslovi za dobijanje potrebnih sertifikata kako bi mogli da verifikujemo novi smer - aranžer. Takođe, možemo da organizujemo polaganje florističkih ispita određenog stepena za profesionalne cvećare. Kako se očekuje izmena zakonske regulative u skladu s propisima u EU, cvećaru će moći da otvore i u njima da rade samo cvećari odnosno floristi s evropskim sertifikatom. Poljoprivredna škola PK "Beograd" ima ambiciju da dobije mogućnost da izdaje takve sertifikate.
Kada se steknu uslovi za realizaciju naših florističkih projekata, spojićemo floristiku i etno-turizam i na taj nači dati doprinos razvoju floristike kod nas i upoznavanju Evrope s turističkim atrakcijama i lepotom naše zemlje.
Zorica Ivić Rađenović
PK "Beograd", Padinska Skela
 
04. avgust 2017.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.