* Srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju s obrazovnim sistemom u Nemačkoj, dualnim obrazovanjem i načinom na koji se mladi usavršavaju
 
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, zajedno s Kancelarijom za poljoprivredu i ruralni razvoj Štutgartskog okruga, organizovao je u periodu od 16. do 23. septembra studijsko putovanje učenika srednjih škola poljoprivrednog obrazovnog profila u SR Nemačku.
Predstavnici ovog sekretarijata, pomoćnik pokrajinskog sekretara Mladen Petković i Predrag Rajić poveli su na putovanje u Nemačku 20 najboljih đaka 15 srednjih poljoprivrednih i mešovitih škola s prostora AP Vojvodine, kao i njihova tri profesora.
Tokom studijskog boravka, učesnici putovanja su bili smešteni u Poljoprivrednom školskom centru u Kupfercelu. U neposrednoj komunikaciji sa svojim vršnjacima iz nemačkih škola saznali su više o obrazovnom sistemu, dualnom obrazovanju i načinu na koji se mladi u Nemačkoj usavršavaju.
Takođe, posetili su kompaniju John Deere u Manhajmu, giganta u proizvodnji poljoprivrednih mašina. Osim toga, delegacija iz Vojvodine primljena je na visokom nivou u Vladi Štutgartskog okruga, Skupštini Baden-Virtemberga, Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu. Studijski boravak u Nemačkoj činile su i posete brojnim poljoprivrednim gazdinstvima, farmama, klanicama, malim prerađivačkim kapacitetima.
Poslednjeg dana, učesnici putovanja su imali priliku da posete kompleks BESH, lidera u oblasti svinjarstva u ovom delu SR Nemačke. Predstavnici korporacije BESH, prikazali su učesnicima putovanja kompletan proces proizvodnje, od uzgoja, preko prerade, do plasmana na tržište.
Ovom posetom, dodatno je učvršćena saradnja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Štutgartskog okruga, a već je najavljena i uzvratna poseta nemačkih učenika Novom Sadu.
Predrag Rajić
 
13. oktobar 2017.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.