*  Dejan je uz svog oca i strica, Stipana i Josipa, kao i brata Gorana od malena na salašu sticao prva znanja, ali i ljubav prema poljoprivredi
 
Bezmalo svakoj prezentaciji najnovijih tehnologija u biljnoj i stočaskoj proizvodnji, ali i u oblasti poljoprivredne mehanizacije prisustvuje neko iz porodice Brajkov iz Aleksandrovih salaša u okolini Subotice, a vrlo često je to Dejan, kome je poljoprivreda životno opredeljenje.
Dejan je uz svog oca i strica, Stipana i Josipa, kao i brata Gorana od malena na salašu sticao prva znanja ali i ljubav prema poljoprivredi. Okosnica poljoprivredne proizvodnje na salašu Brajkovih jeste mlečno govedarstvo u kojem ova porodica ima višedecenijsko iskustvo. Upravo u kontaktu sa životinjama kod Dejana su počela da se bude interesovanja za bavljenje poljoprivredom. Godinama je odgovore dobijao od svoje porodice, a posle završene osnovne škole svoje obrazovanje je upotpunio u Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli, a potom i na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta "Megatrend" u istom mestu.
Dvadesetosmogodišnji Dejan navodi da je u srednjoj školi imao priliku da obogati svoje iskustvo u praksi, a na fakultetu je stekao i usavršio svoje teoretsko znanje. Dejan smatra da je obrazovanje bitno za svakog mladog čoveka, a svako ko želi može i treba i da unapređuje svoja znanja.
Dejan zajedno sa svojom porodicom vodi računa o govedarskoj farmi sa 150 grla, od kojih je 80 na muži. Rataskom proizvodnjom se bave ne samo da bi obezbedili dovoljno hrane za goveda već i da višak plasiraju na tržište. Na površini od 250 hektara Brajkovi gaje merkantilni i kukuruz za silažu, lucerku, raž ali i uljanu repicu. 
- Nove tehnologije koje koristimo na farmi ali i u biljnoj proizvodnji nam znatno olakšavaju posao i ništa se ne radi fizički. Stalno se trudimo da u proizvodnju uvedemo savremenu tehničku opremu i primenimo nove trendove koji će nam ne samo olakšati rad već i doprineti smanjenju troškova, kaže Dejan Brajkov.
Brajkovi su park mehanizacije zanovili i zahvaljujući korišćenju subvencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Fonda "Prosperitati", a neprestano prate sve konkurse nadležnih instuticija.
Iako se čini sasvim logično da se neko mlad opredeli za poljoprivredu i nastavi tradiciju svojih predaka, u današnje vreme se ne bi svako odlučio na ovaj korak. Ipak, za njega je bilo logično da nastavi da gradi ono što je njegova porodica počela, ali naglašava da se za poljoprivredu ne bi ni on opredelio da je morao da krene od početka. Dejan se nada da će i njega u poljoprivrednim poslovima naslediti njegova deca koja danas uče na farmi baš onako kao i on pre više od dve decenije.
M. A.
 
13. oktobar 2017.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.