Radovan Vajagić iz Krajišnika, sela na teritoriji opštine Sečanj, odlučio je da nakon završene srednje Poljoprivredne škole u Zrenjaninu ostane u svom rodnom mestu. Sada ima 31 godinu i zajedno sa suprugom i dve ćerke živi na porodičnom imanju. Bavi se ratarstvom i stočarstvom. Ova porodica živi isključivo od poljoprivrede. Obrađuje 20 hektara zemlje, a na njihovim njivama, osim lucerke, koja je višegodišnja biljka, smenjuju se pšenica, suncokret i kukuruz.
- Osim ratarstvom, bavimo se i tovom jundi, pa dobar deo roda koji ostvarimo na njivama završi kao hrana za stoku, a tržišne viškove prodajemo, kaže Vajagić. - U štali imamo 10 grla. Uvek se postavlja pitanje koliko je isplativo baviti se stočarstvom. Mogu da kažem da ukoliko je čovek predan ovom poslu i ako koristi hranu koju sam proizvede, može ostvariti i neku zaradu. Trenutno je otkupna cena žive mere bikova oko dva evra po kilogramu. I to ukoliko je reč o simentalskoj rasi koju ja isključivo i držim. Ovi bikovi imaju bolji prirast i bolju otkupnu cenu. 
Jedan od opredeljujućih faktora zbog kojih se posvetio tovu bikova jeste siguran otkup. Sve što utovi on proda ZZ "Mrkšićevi salaši" iz Srpskog Itebeja. Zbog uredne i blagovremene isplate može dalje da planira svoju proizvodnju.
Vajagić je završio smer rukovaoca poljoprivrednom mehanizacijom i kaže da su mu znanja koja je tokom školovanja stekao i te kako značajna.
- U svom domaćinstvu imam puno mehanizacije i sam je održavam i popravljam. Velika mi je ušteda što za otklanjanje manjih i većih kvarova ne moram da plaćam majstora. Za proizvodnju lucerke, od setve do sakupljanja sena, kupio sam potrebnu mehanizaciju. Zato sam koristio podsticajna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kaže ovaj mladi poljoprivrednik.
Vajagić je i kreditno zadužen kod banke. Uostalom, kao i većina poljoprivrednika. Nada se da će uspeti na vreme da isplati rate kredita, jer je ova proizvodna godina izuzetno loša za poljoprivrednike. Suša je uzela svoj danak, a svakih pet meseci treba da obezbedi 1.500 evra za otplatu duga.
Kreditno zaduživanje kod banaka je jedan od razloga zbog kojih je Radovan Vajagić odlučio da postane zadrugar i prihvatio funkciju predsednika Nadzornog odbora u revitalizovanoj Zemljoradničkoj zadruzi "Sloga" iz Krajišnika. Veruje da bez udruživanja poljoprivrednici ne mogu da napreduju. Po njegovim rečima, status zadrugara svakom poljoprivrednom gazdinstvu donosi bolje poslovanje, jer omogućava nabavku repromaterijala po povoljnim cenama, kao i plasman robe po višim cenama.
J. Bajšanski
 
10. novembar 2017.
 
 
Projekat je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu "Mladi poljoprivrednici u svakoj seoskoj kući" nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.