* U okviru novog ciklusa "Akademije veština" edukovano je 28 polaznika, od toga 22 žene. Cilj je da se osposobe za pokretanje sopstvenog biznisa
 
Zavod za ravnopravnost polova je nedavno u Temerinu održao edukaciju iz oblasti preduzetništva za 28 polaznika - 22 žene i šest muškaraca. Polaznice i polaznici bili su učesnici programa "Akademija veština". odabrani su putem javnog poziva, a pravo učešća imali su početnici i početnice u biznisu, kao i preduzetnici i preduzetnice koji žele da dodatno unaprede svoja znanja.
Program je realizovan u periodu od 1. do 3. juna u objektu "Moja čarda", u Temerinu, čija vlasnica je primer dobre prakse žene u preduzetništvu i koja je u neformalnom razgovoru polaznicima prenela svoja iskustva u razvijanju svoje poslovne ideje.
Cilj "Akademije veština" je da se unapredi ekonomski položaj žena i muškaraca putem podrške u vidu obuka i edukacija iz oblasti preduzetništva i pomoći u započinjanju ili razvijanju sopstvene preduzetničke ideje. Takođe, cilj je motivisati i ohrabriti žene da razmišljaju tržišno, da se udružuju i stvaraju mrežu koja će im olakšati komunikaciju i razmenu informacija. 
Istraživanja Zavoda za ravnopravnost polova pokazala su da su žene, naročito iz manjih i ruralnih područja Vojvodine, nakon formalnog školovanja zainteresovane za dodatne obuke i usavršavanje znanja, što je glavni kriterijum kada je reč o pokretanju sopstvenog biznisa.
Edukacija je pokazala da ženama nedostaju neophodna znanja i iskustva za započinjanje biznisa, samopouzdanje, kao i da im je otežan pristup finansijskim izvorima i različitim strukovnim udruženjima. Smatra se da je žensko preduzetništvo jedan od neiskorišćenih resursa privrednog razvoja, iako je potencijal veliki. Podaci pokazuju da se one retko odlučuju na preduzetništvo i pokretanje sopstvenog biznisa, a manje od četvrtine preduzeća je u privatnom vlasništvu žena. Specifični problemi u ženskom preduzetništvu najčešće se tiču straha od rizika, porodičnih problema, nedostatka potrebnih informacija i niskog nivoa znanja o određenoj oblasti poslovanja, kao i dominacije muškaraca u biznis-sektoru.
Aleksandra Milić
 
22. jun 2018.
 
 
Projekat "Žene na selu, njihov položaj i kako ga poboljšati" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.