* Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova dodeljuje 30.000.000 dinara za kupovinu nekretnine, a vlasništvo se upisuje na oba partnera
 
Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova raspisao je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim i vanbračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća s okućnicom. Uslov je da učesnici imaju prebivalište na teritoriji AP Vojvodine i nemaju stambeni prostor u vlasništvu ili suvlasništvu.
Ukupna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu iznose 30.000.000 dinara. Učesnici konkursa mogu da apliciraju samo s jednom prijavom, a visina dodeljenih sredstava ne može biti veća od 1.000.000 dinara. Kao vlasnici nekretnine upisuju se oba partnera ravnopravno, čime se doprinosi ekonomskom osnaživanju žena na selu.
Ciljevi Konkursa usmereni su na: podsticanje razvoja ruralnih sredina, povećanje broja žena vlasnica nepokretnosti, oživljavanje i podmlađivanje vojvođanskih sela kroz dolazak dece i povećanje nataliteta, iniciranje procesa poboljšanja demografske strukture kao preduslova za pokretanje privrednih aktivnosti.
Pravo učešća na Konkursu imaju: supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana i vanbračni partneri s trajnijom zajednicom života, u skladu sa zakonom.
Učesnici Konkursa u trenutku podnošenja prijave na Konkurs moraju ispunjavati sledeće uslove: da jedan od supružnika, odnosno vanbračnih partnera nije stariji od 40 godina života u momentu podnošenja prijave na Konkurs, da imaju prebivalište na teritoriji AP Vojvodine, da su supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana u momentu podnošenja prijave, odnosno vanbračni partneri s trajnijom zajednicom života, da nisu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije i da istu nisu otuđili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja Konkursa, da je barem jedan od supružnika, odnosno vanbračnih partnera u radnom odnosu. Ukoliko je učesnik konkursa u radnom odnosu na određeno vreme, radni odnos mora da traje najmanje do isteka roka za podnošenje prijava na Konkurs.
Prijave na Konkurs, s pripadajućom dokumentacijom, dostavljaju se u zatvorenoj koverti na adresu: Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova Novi Sad, Bul. Mihajla Pupina 6, poštom ili lično na gore navedenu adresu s naznakom "Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom". Konkursna dokumentacija može se preuzeti na sajtu Zavoda za ravnopravnost polova njnjnj.ravnopravnost.org.rs.
Prijave na Konkurs će se primati do 25. septembra 2018.
Aleksandra Milić
 
20. jul 2018.
 
Projekat "Žene na selu, njihov položaj i kako ga poboljšati" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.