* Namerava da poveća broj koza, ali i da se bavi proizvodnjom organskih jaja
 
Odlazak ljudi iz sela u potrazi za boljim životom izražen je u čitavoj Srbiji, dok su obrnuti primeri retki, pogotovo kada su u pitanju mlađi ljudi, koji tek treba da se ostvare na poslovnom i porodičnom planu. Jedan od takvih retkih primera je Srđana Milić iz  Užica, koja je detinjstvo provela u obližnjem selu Bioska, gde joj živi baka po majci. Završila je medicinsku školu, ali je odlučila da se vrati i živi u ovom selu i posveti poljoprivredi, i to organskoj. Trenutno s roditeljima, koji takođe planiraju da se presele iz Užica u selo, ali i bakom, uzgaja koze i bavi se proizvodnjom sira. Na nedavno održanom sajmu etno-hrane i pića u Beogradu izlagala je svoje proizvode u okviru štanda Centra organske poljoprivrede "Užice". 
- Pre tri godine odlučili smo se za uzgoj koza rase alpina i trenutno imamo oko 30 grla. Od mleka koje proizvedu pravimo tri proizvoda. To su obični beli sir u kriški, kajmak i tvrdi sir. Kajmak pakujemo u kačice, jer je tako atraktivniji i kupci ga pre zapaze. Proizvode prodajemo na manifestacijama, ili od kuće gde nam dolaze komšije ili kupci koji su za nas čuli na osnovu preporuka, priča Srđana Milić i napominje da je ova proizvodnja tek na početku, ali da se nada da će se s vremenom sve više razvijati.
Odlučili su se za organski uzgoj koza i trenutno je njihovo gazdinstvo u procesu konverzije, a uskoro će, kako kaže, dobiti i sertifikat, pa će svoje proizvode moći da prodaju kao organske, što bi moglo da im donese dodatnu zaradu.
Ova mlada preduzetnica navodi da se na selo vratila iz ljubavi prema ovoj sredini, ali je svesna da će od nečega morati da živi. Sadašnji nivo proizvodnje nije dovoljan za to, ali ni objekti u kojima se odvija nisu odgovarajući. Porodica planira da u budućnosti povećava broj koza, ali i da izgradi mini-mlekaru u kojoj će se mleko prerađivati. Izgradnja ovog pogona je započeta, a Srđana kaže da će kad pogon bude završen verovatno proširiti asortiman proizvoda. Planiraju i da nabave koke nosilje i počnu da proizvode organska jaja. 
Organskih stočarskih proizvoda na tržištu trenutno nema dovoljno, pa se Srđana nada da će to biti dobar poslovni potez, koji će im s vremenom obezbediti dovoljne i stabilne prihode.
Aleksandra Milić
 
7. decembar 2018.
 
 
Projekat "Žene na selu, njihov položaj i kako ga poboljšati" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.