* Ministarstvo poljoprivrede uložiće 300.000.000 dinara u opremanje 99 automatskih lansirnih stanica, a sredstva za radaraske centre izdvojila je i Vlada Vojvodine
 
Po svim važećim parametrima, Srbija se svrstava u grupu zemalja viskorizičnih za ekstremne klimatske promene, ali s trenutno najmanje delotvornim sistemom protivgradne zaštite u praksi. U Evropskoj uniji, po zvaničnoj statistici, efikasnost sistema protivgradne zaštite je 60%, a kod nas ni 20%. Ovakvo stanje, nažalost, traje već godinama, a šteta na poljoprivrednim usevima se svake sezone meri desetinama miliona dinara. Poljoprivrednici nedovoljno efikasnu protivgradnu odbranu, generalno, vide kao veliki problem, jer država, smatraju, ne ulaže dovoljno u oblast zaštite poljoprivrednih useva. 
Ovakvom stavu poljoprivrednika nesumnjivo je doprinelo to što se u poslednjoj deceniji poprilično lutalo u zakonskom utvrđivanju nadležnosti rada i delovanja u ovoj oblasti. Kao što je poznato, protivgradna odbrana je dugo bila pod okriljem Republičkog hidrometeorološkog zavoda, zatim je nekoliko godina bila sastavni deo Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, što se pokazalo necelishodnim. Od pre četiri godine, s usvajanjem Zakona o protivgradnoj odbrani, nadležnost nad protivgradnom odbranom ponovo je vraćena u RHMZ.
I u jednom i u drugom slučaju problemi s protivgradnom odbranom su isti: slaba opremljenost radarskih sistema i lansirnih stanica, nedovoljno protivgradnih raketa, male nadoknade za plaćene strelce, svega 4.000 dinara mesečano i...
Načelnik Sektora protivgradne odbrane u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Zoran Babić, uprkos svim problemima na terenu, ističe da je RHMZ, od stupanja na snagu novog zakona o protivgradnoj zaštiti, uspostavio odličnu saradnju s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu.
- Rezultat toga je da je Vlada Srbije iz budžetskih rezervi u 2018. po prvi put izdvojila dodatna sredstva, kao i Pokrajina, u redovnom postupku nabavke raketa i opremanja 13 radarskih centara i 1.400 lansirnih stanica. Dobra opremljenost centara i stanica bila je i ove, 2109. godine, kaže Babić, uz očekivanje da će se uspešna saradnja na unapređenju rada sistema odbrane od grada nastaviti i u 2020. godini.
Zbog svih problema s protivgradnom odbranom, Ministarstvo poljoprivrede je, zajedno s Republičkim hidrometeorološkim zavodom, odlučno u nameri da se protivgradna odbrana, kako bi bila uspešna i efikasna, modernizuje i transformiše. Od maja ove godine počeo je kao pilot-projekat s radom prvi automatski daljinski lanser u Radarskom centru "Valjevo", u kome, zbog sasvim drugačije tehnike i tehnologije rada, nema potrebe za angažovanjem protivgradnih strelaca.
- S realizacojom ovog projekta krenulo se nakon uspešnih testiranja koja su obavljena na 15 lansirnih stanica u Užicu, Sjenici, Kruševcu... Zbog sinhronizacije operativnog rada i uhodavanja celog sistema, polovina stanice je i dalje morala da radi s protivgradnim strelcima, a već od naredne sezone očekujemo da će se postići potpuna efikasnost u dejstvovanju ovog sistema, istakao je Babić.
Načelnik Sektora protvgradne odbrane RHMZ-a kaže da će u naredne dve godine Ministarstvo poljoprivrede uložiti 300.000.000 dinara u opremanje 99 automatskih lansirnih stanica kako bi usevi i voćnjaci u zapadnom i jugozapadnom delu Srbije, gde su najčešći gradonosni oblaci, bili odbranjeni.
Da je automatizacija modernizovanim lanserima budućnost upravljanja protivgradnom odbranom potvrdio je i dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Pokrajina je ove godine pokrenula postupak izrade dve projektno-tehničke dokumentacije za radarske centre Bajša i Samoš, koji protivgradnom zaštitom pokrivaju 775.000 hektara, za šta je iz budžetske rezerve izdvojeno 7,1 milion dinara.
- Cilj je da na celoj teritoriji Vojvodine već u narednoj godini kompletno modernizujemo protivgradnu odbranu. To je od velikog značaja za očuvanje poljoprivredne proizvodnje, posebno u voćarstvu i vinogradarstvu, istakao je Radojević uz napomenu da su u pokrjainskom budžetu za 2020. godinu izdvojena značajna sredstva za modernizaciju i unapređenje provigradne zaštite.
 K. Rajević
 
DOBRA SARADNJA RHMZ-a I LOKALNIH SAMOUPRAVA
 
Načelnik Sektora protivgradne odbrane u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Zoran Babić ističe da je u poslednje tri godine RHMZ ostvario odličnu saradnju i komunikaciju s lokalnim samoupravama.
 - S obzirom na to da RHMZ nema dovoljno sredstava za nabavku potrebnog broja raketa, više od 60 lokalnih samouprava je iz svojih budžetskih prihoda ove godine uložilo dodatna sredstva za njihovu kupovinu, kaže Babić i napominje da su mnoge opštine najavile da će, u cilju što efikasnije protivgradne odbrane i zaštite useva poljoprivrednika na svom području, to isto uraditi i za narednu protvgradnu sezonu.
 
Projekat "Pouke i preporuke agronomski nepovoljne godine" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
27. DECEMBAR 2019.