* Zanima ga i mehanika, pa kad god se radi remont ili popravke mehanizacije kojom raspolaže, pomaže majstorima i tako stiče znanje i iz ove oblasti
 
Sa samo 23 godine Zlatko Aleksić iz Novog Slankamena ima sopstveno domaćinstvo i registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Kaže da je od malih nogu znao da će poljoprivreda biti njegovo zanimanje i njegov izbor,  da će nastaviti putem koji su utirali i deda i otac. Obrađuje oko 100 jutara zemlje, što svoje, što u zakupu i uglavnom se bavi ratarstvom. Poslednjih godina, kao i većina meštana, počeo je da podiže zasade voća, tako da danas ima četiri jutra pod breskvom i isto toliko pod jabukom. Prilikom zasnivanja zasada birao je sorte različitog vremena sazrevanja, što produžava berbu i omogućuje optimalno korišćenje hladnjače.
– Kapacitet hladnjače je dva vagona, a s obzirom na to da su zasadi mladi, da  deo roda jabuka prodam odmah po ubiranju izvoznicima za Rusiju, nešto  ode nakupcima, a preostale količine prodajem tokom godine na domaćem tržištu, to je dovoljno, kaže Zlatko, koji planira da poveća zasade, ali za sada to nije izvodljivo jer ova proizvodnja iziskuje značajna ulaganja, a velika je neizvesnost na tržištu.
Osim toga, teško je doći do radne snage. U vreme plevljenja plodova, na primer, Aleksić mora da angažuje do 20 radnika. To su uglavnom stariji ljudi iz susednih sela, koji rade za dnevnicu 2.500 dinara. Mladi nisu zainteresovani za ove poslove.
U Novom Slankamenu postoje dve zadruge, ali Zlatko nije član nijedne, ne zato što nema poverenje u zadrugarstvo, već zbog toga što za sada s ovim obimom posla uspeva da samostalno isfinansira sva ulaganja i ima tržište za svoje proizvode.
Osnovni izvor prihoda ovaj mladi poljoprivrednik ostvaruje baveći se ratarstvom. Za obavljanje ovog posla ima svu neophodnu mehanizaciju.  Mašine su relativno nove, a kupovao ih je što sopstvenim sredstvima što putem bankarskih kredita. Pre šest godina pokušao je da do ratarske prskalice dođe koristeći povlastice države, ali s obzirom na to da je tada na konkursu odbijen, odustao je od ponovnog pokušaja jer, kako tvrdi, procedura je komplikovana i zahteva obimnu dokumentaciju.
Aleksića  zanima i mehanika, pa kad god se radi remont ili popravke njegovih mašina, pomaže majstorima i tako stiče znanje i iz ove oblasti. Prati savremene trendove, tehnologije proizvodnje i nova saznanja trudeći se da to primeni u praksi na svojim njivama i voćnjacima. Nije se pokajao što je ostao na selu i opredelio se za poljoprivredu iako posao nije nimalo lak. Veruje u budućnost proizvodnje hrane, jer je to zanimanje koje se nikad neće ugasiti.
Julkica Crnobarac
 
Projekat ”Mladi i žene na selu okosnica opstanka i razvoja ruralnih sredina” je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.
 
24. JUL 2020.