Ovog leta na njivama i baštama u okolini Sombora procvetala je i zamirisala lavanda posađena prošle godine. Vlasnice ovih zasada su žene iz somborske opštine, koje će se proizvodnjom i preradom ove biljke baviti kao dopunskim zanimanjem. Sadnja je deo projekta čiji je cilj da se žene u ruralnim delovima ove opštine osnaže i poprave svoj ekonomski položaj. U isto vreme, preduzetnice ovom proizvodnjom ulepšavaju izgled svoje opštine, koja polako postaje naša ”Provansa” na severu Vojvodine. To će, kako se očekuje, u budućnosti biti mamac za turiste.
 
”Lavangrad” okuplja preduzetnice koje gaje i prerađuju lavandu
Oko 30 žena iz somborske opštine zasadilo je jesenas i proletos lavandu na svojim njivama i baštama, sa željom da ovu biljku prerađuju, a proizvode od nje prodaju u okviru zadruge ”Lavangrad”.
- Sve aktivnosti vezane za podizanje zasada lavande odvijale su se u okviru projekta ”Woman to Save - Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima”, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske. Sa srpske strane učesnik projekta bio je grad Sombor, a sa Mađarske Kiškunhalaš. Ideja je bila da ženama u ruralnim sredinama omogućimo da imaju dodatni izvor zarade. Pošli smo od činjenice da su muškarci uglavnom vlasnici njiva, ali da bašte i manje parcele pripadaju ženama, gde one mogu da organizuju svoju proizvodnju koja im može doneti zaradu. Jesenas i proletos je posađeno oko tri hektara lavande, koja je ove godina donela prvi rod, objašnjava Zdenka Mitić iz Bačkog Monoštora, inače predsednica Udruženja ”Lavangrad”.
Naša sagovornica objašnjava da je u planu da glavni proizvod Udruženja bude eterično ulje, a za potrebe njegove proizvodnje u okviru projekta su nabavljene dve mobilne destilerije, koje će biti na raspolaganju članicama Udruženja.
- Osim eteričnog ulja, koje planiramo da prodajemo na veliko, pravićemo i prodavati i druge proizvode i suvenire, kao što su vrećice lavande za ormare, prehrambeni i kozmetički proizvodi i drugo, objašnjava Zdenka.
U projekat su se uključile žene iz Bačkog Monoštora, Bezdana, Čonoplje, Kljajićeva, Stanišića, Svetozar Miletića, Telečke... Ove godine one beru prve cvetove u svojim zasadima. Prinos je skroman, ali će se narednih godina višestruko povećati. Pun rod lavanda postiže između 5. i 7. godine gajenja, a nakon toga se zadržava na ovom nivou. Članice Udruženja obavezale su se da će lavandu gajiti najmanje 10 godina, mada njena eksploatacija traje i do tri decenije. 
Prema rečima Zdenke Mitić, Grad Sombor je izrazio spremnost da u narednom periodu obezbedi još sadnica lavande, a one će biti dodeljene ženama koje žele da započnu ovu proizvodnju ili nameravaju da prošire postojeće zasade.
 
 
Sadnice svojom lepotom mame čak i lopove
Proizvodnjom lavande u okviru Udruženja ”Lavangrad” bavi se i Hilda Bagi iz mesta Svetozar Miletić. U okviru projekta posadila je 5.000 sadnica ove ukrasne, ali i lekovite biljke.
- Ove godine su se pojavili prvi cvetovi, koji su bili izuzetne boje i mirisa. Pravili smo bukete i sušili cvetove, pa smo ih stavljali u vrećice. Međutim, to je još uvek veoma mala količina, koju nisam stigla da reklamiram i ponudim kupcima, priča Hilda Bagi.
Hilda kaže da je imala velika očekivanja od ovog projekta, ali se malo razočarala, jer joj je dosta sadnica ukradeno. Zasad se nalazi nedaleko od puta, pa ga je lako uočiti, što je, očigledno, bilo primamljivo za lopove.
- Moraću puno toga da nadoknadim. Treba da nabavim ili sama proizvedem nove sadnice. Žao mi je zbog toga, ali sve ono što je ostalo, veoma lepo izgleda. Sadnice su se lepo primile. Reč je o dve sorte i obe imaju izražen miris i boju koja varira od ružičaste do intenzivno ljubičaste.
Bez obzira na peh zbog krađe, ali i namerno uništavanje dela sadnica od nepoznatih počinilaca, naša sagovornica se nada da će priča o lavandi imati srećan kraj. Očekuje da će članice Udruženja narednih godina dobiti priliku da proizvode ulje i zajednički ga prodaju.
Hilda je, inače, vrsna domaćica, ali i proizvođač mlevene začinske paprike, pasulja, belog luka i drugih proizvoda čijom prodajom dopunjuje kućni budžet. Proizvodnja lavande joj je još uvek nova i nedovoljno poznata, ali je sigurna da će je savladati, baš kao i poslove kojima se već godinama bavi.
 
Aleksandra Milić
 
Projekat ”Mladi i žene na selu okosnica opstanka i razvoja ruralnih sredina” je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.
 
18. SEPTEMBAR 2020.