* Kao osnovnim poslom bave se ekološkom poljoprivredom, pre svega uzgojem koza i pravljenjem sira po sopstvenoj recepturi
 
”Nananin salaš” je oaza mira i ekološke poljoprivredne proizvodnje, koja se nalazi u srcu gotovo netaknute prirode, u okviru Specijalnog rezervata prirode ”Gornje Podunavlje”, u mestu Bezdan, u somborskoj opštini. Napravili su ga Goran i Blaženka Beronja, mladi par koji se pre devet godina iz Novog Sada preselio ovde. I, kako kažu, nisu se pokajali.
- Prvobitno nismo imali u planu da se preselimo ovamo. Želeli smo da se skućimo u Novom Sadu, uplatili smo stan, ali smo jedni od mnogih koje je investitor prevario, pa smo ostali bez krova nad glavom. Uporedo sa pokušajima da izvučemo makar deo uloženog novca, javila se i želja da imamo svoj salaš daleko od gradske vreve. Tražili smo gotovo godinu dana odgovarajući prostor sa kućom i dovoljno zemlje i našli smo ga u Bezdanu. Najpre smo imali ideju da ovde dolazimo vikendom, a da se trajno preselimo tek kada odemo u penziju. Međutim, došli smo, ostavili poslove u gradu i ostali, priča Blaženka Beronja i kaže da su u prvo vreme govorili da se mogu vratiti u grad kada to požele, ali da to za ovih devet godina nisu poželeli.
- Naše gazdinstvo se, kao osnovnim poslom, bavi uzgojem koza i proizvodnjom delikatesnog sira ”bezdanski blu”. Imamo 15-ak koza i mali objekat za proizvodnju sira. Naša proizvodnja je mala, jer se trudimo da sve radimo sami i pritom poštujemo prirodni ciklus koza. To znači da kada se ojare, puštamo da najpre othrane jarad, pa ih tek onda muzemo. Muža traje 5-6 meseci tokom godine i u tom periodu pravimo sir, priča naša sagovornica.
Ističe da na kvalitet mleka, a samim tim i sira, presudan uticaj imaju tretman koza i nega sa puno ljubavi, ali, pre svega, zdrava i kvalitetna ishrana. Ovaj bračni par koze hrani detelinom koju sami proizvode na salašu. Ovu detelinu, ali i druge biljke, gaje po principima bio baštovanstva. Ipak, osnova ishrane je ispaša, koja su odvija u sredini u kojoj nema primene pesticida, a koja obiluje brojnim biljnim vrstama. Blaženka priča da u Specijalnom rezervatu prirode nema čak ni tretmana protiv krpelja i komaraca.
Koze muzu ručno, a na isti način izrađuju i sir. Na mesečnom nivou mogu da proizvedu od 100 do 300 sireva, zavisno od toga kolika je potražnja. Blaženka priča da deo mleka upotrebe kao sveže, a deo koriste za izradu sapuna.
U planu imaju da svoju oazu otvore za turiste, koji i ovako navraćaju da kupe sir i provedu nekoliko sati na ovom živopisnom mestu. Deca i odrasli koji dođu imaju priliku da se upoznaju sa životinjama na salašu, mogu da vide kako se pripremaju tradicionalna jela, prošetaju, voze bicikl... Ipak, sve bi bilo drugačije kada bi postojali apartmani u kojima bi gosti mogli da prenoće, a upravo to je ono što ovaj bračni par ima u planu da ponudi u narednom periodu.
Aleksandra Milić
 
 
”BEZDANSKI BLU”, JEDINSTVENA GASTRONOMSKA POSLASTICA
”Bezdanski blu” je sir koji se sprema prema jedinstvenoj recepturi koju su kreirali Goran i Blaženka Beronja. Reč je o delikatesnom, tvrdom siru sa plemenitim plavim plesnima rokfor kulture. Otuda i ime. Bezdanski, zbog lokacije, blu zbog plavičastosive boje plesni. U pitanju je tvrdi sir koji pre konzumiranja mora da odleži najmanje četiri meseca. Što duže zri, to mu je ukus intenzivniji. Blaženka Beronja kaže da zbog intenzivnog ukusa nije predviđen da se jede sam, već se u manjim količinama dodaje drugim jelima, slično parmezanu. Kolutovi sira u proseku teže oko 100 grama, ali zbog dozirane upotrebe može dugo da potraje.
Stručnjaci koji su ocenjivali kvalitet ovog sira rekli su da je njegov ukus jedinstven na Balkanu.
 
 
Projekat ”Mladi i žene na selu okosnica opstanka i razvoja ruralnih sredina” je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.
 
18. SEPTEMBAR 2020.