* U proteklih 50 godina na Institutu poljoprivredna tehnika iškolovano je 988 diplomiranih inženjera, magistara, master inženjera, doktora nauka
 
Beogradski univerzitet je svakako jedan od simbola Beograda, a Poljoprivredni fakultet u Zemunu kao visokoobrazovna ustanova sa stažom dužim od jednog veka zauzima posebno mesto. Nedavno je Institut za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta svečanom akademijom obeležio značajan jubilej – pola veka uspešnog rada. Iako je Institut relativno mlad, predmeti vezani za poljoprivrednu tehniku i inženjering prisutni su od osnivanja Fakulteta. 
Dobrodošlicu gostima, koji su amfiteatar Poljoprivrednog fakulteta popunili do poslednjeg mesta, u ime domaćina poželeo je direktor Instituta za poljoprivrednu tehniku prof. dr Kosta Gligorević, osvrnuvši se u svom obraćanju na višedecenijski rad ovog značajnog obrazovnog centra. 
U proteklih 50 godina na Institutu poljoprivredna tehnika iškolovano je 988 diplomiranih inženjera, magistara, master inženjera, doktora nauka. Koliki je značaj i doprinos Instituta nauci i poljoprivredi Srbije, potvrđuje i podatak da u pola veka postojanja nije bilo kompanije koja se bavi poljoprivredom, a koja u svojim redovima nije zaposlila bar jednog inženjera koji je svoje zvanje stekao na Institutu. 
– Današnji posao inženjera se uveliko promenio, ne samo u odnosu na period pre 30, 40 godina već i u odnosu na generacije koje smo školovali pre samo 10 godina. Danas tržište rada zahteva inženjere spremne da odgovore na agronomske zahteve, potom na zahteve tehničke prirode, kao i one vezane za standarde informacione tehnologije. Zato s ponosom ističem novu generaciju inženjera, koja je na studijskom programu Biotehnički i informacioni inženjering. Oni će biti nosioci naše struke u narednom  periodu, rekao je prof. dr Kosta Gligorević. 
Dobrodošlicu prisutnima poželeo je i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu prof. dr Dušan Živković, podsetivši ih da se proslavlja srebrni jubilej Instituta, koji je prethodno premostio i prošao  jedan jako težak period. 
Prof. dr Laslo Mago, sa Instituta za tehnologiju Mađarskog univerziteta poljoprivrede i životne sredine, rekao je da je njegova matična kuća sa Institutom za poljoprivrednu tehniku počela saradnju pre 15 godina. Od tada se sprovodi aktivna saradnja u vidu bilateralnih istraživačkih projekata, aktivnog učešća na konferencijama, u izdavanju radova u stručnim časopisima i poseta profesora. Prof. Mago je čestitao jubilej i podsetio da su rad na modernizaciji mehanizacije, tehničkom snabdevanju, istraživanju u razvoju, kao i rezultati u visokom obrazovanju inženjera neophodni za bezbedno snabdevanje hranom. Njegovim čestitkama se pridružio i prof. dr Velibor Spalević sa Tehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. 
Od svog postojanja do danas Institut za poljoprivrednu tehniku ima neraskidive veze sa Mašinskim fakultetom Beogradskog univerziteta, tj. Katedrom za poljoprivredno mašinstvo. 
– Za Katedru za poljoprivredno mašinstvo i  Institut se može reći da su bratske katedre. Štaviše, profesori s Mašinskog fakuleta su svojevremeno učestvovali u osnivanju i uspostavljanju pojedinih predmeta na Poljoprivrednom fakultetu u oblasti poljoprivrednog mašinstva i ne postoji nijedan profesor sa naše katedre koji nije držao nastavu na Poljoprivrednom fakultetu, počev od legendarnih profesora Vasilija Markovića, člana Ruske akademije nauka, profesora Draga Markovića i Milana Tepića, rakao je prof. dr Vojislav Simonović sa Mašinskog fakulteta. 
Direktor Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Milan Tomić izrazio je nadu da će se u budućnosti unaprediti saradnja ove dve institucije. 
– Ovde, pre svega, mislim na unapređenje i harmonizaciju studijskih programa naše dve institutcije, ali i na promociju struke diplomiranih inženjera poljoprivrede, smera poljoprivredna tehnika, kao i širenje svesti, pre svega kod mladih ljudi, vezano za značaj i atraktivnost struke, rekao je prof. Tomić. 
 Da je obrazovni program Instituta za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu prilagođen potrebama strateškog razvoja poljoprivrede i poljoprivredne tehnike, potvrdili su u svojim izlaganjima državni sekretar Ministarstva privrede Zoran Dimitrijević,  i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Darko Božić. 
Reči podrške u daljem radu uputili su i mr Đorđe Mišković, izvršni direktor kompanije Kite d.o.o. i Nebojša Vučković, regionalni predstavnik nemačkog proizvođača poljoprivredne tehnike Amazone-Werke. 
Institut je svojim vernim saradnicima i partnerima kao znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu saradnju dodelio povelje i zahvalnice, a proslava jubileja je nastavljena na oglednom polju “Radmilovac”. 
Marija Antanasković
 
Projekat "Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Beogradu" sufinansiran je sredstvima iz Budžeta Grada Beograda – Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
24. JUN 2022.