* Obuka je namenjena osoblju gradskih opština sa teritorije Grada Beograda, ostalih lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija, kako bi se obezbedio prenos znanja i podrška poljoprivrednicima koji žele da se uključe u organsku proizvodnju
 
Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organica”, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji, u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu Gradske uprave Grada Beograda, organizovalo je 15. juna obuku iz oblasti organske proizvodnje u Beogradu. Obuka je namenjena osoblju gradskih opština sa teritorije Grada Beograda, ostalih lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se obezbedili prenos znanja i podrška poljoprivrednicima koji žele da se uključe u organsku proizvodnju. GIZ projekat za razvoj privatnog sektora u Srbiji više od decenije intenzivno podržava ovaj sektor i njegove učesnike kroz brojne aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje, razvoj, inovativnost i promociju, što je takođe cilj sprovođenja aktuelnih obuka.
- Mi kao grad subvencionišemo organsku proizvodnju i dajemo podsticaje preko javnih poziva. Ove godine ih je bilo pet. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom obavljamo besplatne obuke za ljude koji su zainteresovani za organsku proizvodnju, rekao je Savo Pavičić iz Sekretarijata za poljoprivredu Grada Beograda.
Ove godine obuke će se sprovesti na Poljoprivrednom fakultetu od 10. do 20. septembra, a praktična nastava će se izvesti na imanju fakulteta “Radmilovac”.
 - Organska proizvodnja već godinama pretenduje da bude dominantan način proizvodnje u svetu, pa i u Srbiji. Rastu poljoprivredne površine pod organskom proizvodnjom, koje iznose oko 23.000 hektara, a raste i broj organskih proizvođača, kojih je oko 6.500, rekla je generalni sekretar Nacionalne asocijacije “Serbia Organica”, Ivana Simić.
Od 33 države u koje je Srbija izvezla organske proizvode u 2021. godini, EU tržište je tradicionalno najveći partner, a samo u Nemačku se iz Srbije izveze trećina organskih proizvoda. Ova proizvodnja u Srbiji ima izuzetne potencijale, uzevši u obzir da je potražnja za ovim proizvodima povećana i kod nas i u svetu. Prepoznavši taj potencijal, Nacionalna asocijacija “Serbia Organica” se nesebično godinama zalaže za razvoj organske proizvodnje na svim nivoima, osmišljavajući i pokrećući brojne inicijative usmerene ka kreiranju i uspostavljanju povoljnog ambijenta koji doprinosi značajnom razvoju kompletnog sektora.
 
Autor strane: Aleksandra Milić
 
Projekat "Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Beogradu" sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Beograda - Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
8. JUL 2022.