* Ovaj voćar se odlučio za uzgoj starih sorti koje su mnogo ukusnije, ali i otpornije, pa ne traže preveliku zaštitu
 
Slaviša Stanković iz Malog Požarevca, naselja u gradskoj opštini Sopot, bavi se voćarstvom, pre svega proizvodnjom breskve, trešnje, šljive i mušmule. Gaji uglavnom stare sorte voća koje, osim odličnog ukusa, imaju i tu prednost da ne zahtevaju značajniju primenu hemije u proizvodnji.
Učesnik je brojnih manifestacija na kojima, zajedno sa članovima svoje porodice - sinom, ćerkom i ženom, nudi na prodaju sve ono što su proizveli na oko 5,5 hektara pod voćem. Na početku sezone je to uglavnom sveže voće, a kasnije i prerađevine poput džemova, kompota i rakije.
Od sorti koje gaji posebno je ponosan na trešnju “herc”, staru nemačku sortu koja daje čvrste, krupne, intenzivno obojene plodove odličnog kvaliteta. Breskve su američkih sorti “red heven” i “kardinal”, a u uzgoju šljive odlučio se za stare domaće sorte “čačansku ranu”, “čačansku najbolju”, “čačansku lepoticu”, ali i popularni “stenlej”.
- Odlučio sam se za uzgoj ovih starih sorti jer su ukusnije i kvalitetnije, ljudi ih više traže i kupuju.  Breskve, na primer, gotovo sve prodam u maloprodaji jer su jako tražene. Dobra strana proizvodnje starih sorti je to što su otpornije i ne traže preveliku zaštitu. Mana je, s druge strane, to što hladnjače neće da ih otkupljuju jer su plodovi nežniji i ne podnose dug transport. Situacija se razlikuje kod šljive koja gotovo sva bude prve klase i odmah je prodajemo jednom hladnjačaru, objašnjava Stanković.
Kada je u pitanju nega voćnjaka, naš sagovornik ne mora da brine jer je sin, koji je ostao na porodičnom imanju, završio studije fitomedicine, pa je preuzeo na sebe brigu da sve bude urađeno na vreme i uz poštovanje propisanih doza i karence. I ćerka, koja završava Filološki fakultet, odlučila je da ostane na porodičnom imanju. Stanković kaže da sve rade zajedno i uz dogovor, ne moraju da angažuju dodatne radnike, ali zato mogu da garantuju za kvalitet svega što su proizveli. Reč je, kako s ponosom naglašava Stanković, o porodičnom poslu u kojem svako ima svoje zaduženje.
Autor strane: Aleksandra Milić
 
Projekat "Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Beogradu" sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Beograda - Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
8. JUL 2022.