* Poljoprivrednicima se pomaže prilikom konkurisanja, edukuju se kako da proizvode bolje uz očuvanje životne sredine, nudi im se pomoć prilikom plasmana...
 
Na teritoriji grada Sremska Mitrovica aktivna je Agencija za ruralni razvoj, čiji je zadatak da pomogne ruralni razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Agencija od 2013. godine, kada je osnovana, promoviše poljoprivredu, ruralnu turističku ponudu i ruralna područja grada, priprema domaće i inostrane projekte vezane za navedene oblasti, izrađuje i realizuje godišnji program podrške ruralnom razvoju, prikuplja podatke o proizvodnji, investicijama, problemima...
– Jedan od najvažnijih zadataka Agencije je da pruži pomoć poljoprivrednicima prilikom prijave na konkurse, koji se raspisuju na različitim nivoima. Imamo bazu od oko 1.200 gazdinstava, među kojima su ratari, stočari, voćari i drugi, sa kojima sarađujemo i redovno ih obaveštavamo o aktuelnim konkursima na koje mogu da se prijave i tako unaprede proizvodnju. Pružamo im i neophodnu pravnu pomoć, a ove godine posebno smo orijentisani na podršku mladim poljoprivrednicima, naročito onima koji nisu prošli na konkursima kod resornog ministarstva i Sekretarijata. Želimo da ih podstaknemo da unapređuju proizvodnju, kaže Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj.
Briga o mladima je važan segment rada, jer ako oni ne ostanu da žive ovde, onda ni Sremska Mitrovica sa svojim naseljima nema budućnost. Mladi su zato ohrabrivani da se prijave i na Konkurs za dodelu kuća na selu, koji je raspisalo Ministarstvo za brigu o selu. Već u prvom krugu, kako je za naš list istakla Dušica Pavlović, dodeljeno im je 15 kuća, a očekuje se da će još 12 mladih parova ili poljoprivrednika uskoro dobiti krov nad glavom.
Brine se i o zdravlju svih žitelja, pa će, kako je najavila, u naseljenim mestima uskoro biti organizovani zdravstveni pregledi.
Naša sagovornica ističe da je u radu sa ljudima, pre svega se to odnosi na one koji se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem, bitan neposredan kontakt i edukacija. Agencija za ruralni razvoj, u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom, redovno organizuje zimska savetovanja, na kojima se razgovara o najznačajnijim temama koje interesuju polaznike.
Iako je jedan od prioriteta u radu Agencije podsticanje unapređenja poljoprivredne proizvodnje, cilj je da se to uradi bez negativnog uticaja na životnu sredinu. Sremska Mirovica je jedan od retkih gradova koji već godinama organizuje akciju prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada.
– Kroz ovu akciju, koju zajednički sprovode Grad, Agencija i PSS, trudimo se da u ljudima probudimo svest o važnosti zaštite životne sredine. Učimo ih da poštuju pravilo trostrukog ispiranja ambalaže od pesticida, kako bi što manje štetnih materija završilo u životnoj sredini. Obučavamo ih i kako da se zaštite prilikom rukovanja ovim potencijalno opasnim materijama. Akcija prikupljanja otpada je sve popularnija. U 2020. godini prikupili smo 5.500 kilograma, a prošle godine 7.000 kilograma ambalaže. Poljoprivrednike redovno obaveštavamo u kojim mestima će i kada biti postavljeni kontejneri u koje mogu da odlože ambalažu, objašnjava Dušica Pavlović.
Agencija za ruralni razvoj pruža podršku i projektu “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda”, koji sprovodi Ruralni centar “Sova”. Reč je o samoj finalizaciji poljoprivredne proizvodnje, odnosno o prodaji gotovih, prerađenih proizvoda po kojima je Srem čuven. Reč je, kako nam je rekla sagovornica, u prvom redu o siru, mesnim prerađevinama i vinu od pouzdanih proizvođača. Ovi proizvodi mogu da budu odličan, autentičan diplomatski ili korporativni poklon. Takođe, kako je istakla, radi se na povezivanju gastronomske ponude sa turističkom. Turizam je na teritoriji grada doživeo pravi bum tokom korone. Agencija trenutno sarađuje sa 15 turističkih domaćinstava, ali postoje naznake da će ih uskoro biti još.
A. Milić
 
Projekat "Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Sremskoj Mitrovici" sufinansiran je sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu i sport, Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
24. JUN 2022.