* Boško redovno testira, odnosno kontroliše prskalicu, što između ostalog podrazumeva i kontrolu ispravnosti pumpe, manometra, rasprskivača
 
Među onima kojima poljoprivreda nije primarna delatnost i koji nemaju često dodira s ovom privrednom granom, neretko vlada mišljenje da kvalitetna i zdrava biljna proizvodnja može da se odvija samo u uslovima korišćenja najsavremenijih tehnologija. Ovu teoriju demantuju mnogi poljoprivrednici koji poslove na polju obavljaju s mehanizacijom koja je stara i više decenija i poštuju preporuke struke i nauke. 
Jedan od njih je i poljoprivrednik Boško Bogić iz Laćarka, koji  se u okviru porodičnog gazdinstva bavi stočarskom i ratarskom proizvodnjom. Okosnica proizvodnje je ratarstvo na 40 hektara, a nažalost, zbog stanja u stočarstvu, svinjarstvo je na izdisaju uprkos višedecenijskoj tradiciji na gazdinstvu Bogića. 
Na svom imanju Boško kao pogonske mašine koristi traktore – dva IMT i John Deere, a svaki je star više od tri i po decenije. Bez obzira na to što su ovi traktori “stari”, zahvaljujući redovnom održavanju i brizi o njihovoj ispravnosti, ove mašine odgovaraju na postavljene zadatke, utegnute su i ne curi im ulje. Slična je situacija i kada je reč o priključnoj mehanizaciji. Među ovim mašinama posebna pažnja se posvećuje ratarskoj prskalici. Naime, u saradnji sa PSS u Sremskoj Mitrovici, Boško redovno obavlja testiranje, odnosno kontrolu prskalice, što, između ostalog, podrazumeva i kontrolu ispravnosti pumpe, manometra, rasprskivača. Kako kaže, zaštita bilja iziskuje veliku odgovornost, kako s aspekta zdravstvene bezbednosti hrane, tako i ekološkog aspekta očuvanja životne sredine. Stoga je veoma bitno da bude odrađena kako to nalaže struka. 
Na gazdinstvu Bogić prikuplja se i na propisan način odlaže ambalažni otpad hemijskih zaštitnih sredstava, pesticida, da bi se kasnije predao nadležnoj ustanovi. 
Bogić na svom gazdinstvu proizvodi soju, kukuruz, pšenicu i suncokret. Kada je reč o biljnoj proizvodnji, specifično je to što suncokret uzgaja postrno, nakon žetve pšenice. Seje suncokret kratke vegetacije. To se, kako navodi, pokazalo kao veoma dobra odluka, pogotovo u godinama s adekvatnim rasporedom padavina. Nezaobilazno u ratarskoj proizvodnji na parcelama ovog sremskog poljoprivrednika je i korišćenje svinjskog stajnjaka kako bi se očuvala organska materija u zemljištu.
Godinama već Bogić radi i usluge, a kako se u vreme žetve zahtevaju efikasne i produktivne mašine, pretprošle godine ovaj poljoprivrednik je kupio univerzalni kombajn John Deere W540. Rizik se isplatio, kaže. Kako stvari stoje, ova mašina će biti od pomoći i za dalje podmlađivanje voznog parka poljoprivrednih mašina na gazdinstvu Bogić. Naš sagovornik veruje i da će otvaranje novog servisno-distributivnog centra kompanije Kite d.o.o. u Sremskoj Mitrovici pomoći i ubrzati nabavku rezervnih delova i servisiranje mašina, kako njemu tako i njegovim kolegama iz Srema i na taj način unaprediti rad u fabrici pod otvorenim nebom. 
M. Antanasković
 
Projekat "Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Sremskoj Mitrovici" sufinansiran je sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu i sport, Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
24. JUN 2022.