*  Sveži i zdravstveno-bezbedni poljoprivredni proizvodi osnov ugostiteljske ponude ovog domaćinstva
 
Selo Kačer nalazi se na 750 metara nadmorske visine, udaljeno svega devet kilometara od Užica, a u njemu, prema poslednjem popisu, živi oko 500 stanovnika, koji se većinom bave poljoprivredom. Milutin Tadić je rodom iz ovog sela, a svoju ljubav prema svom prelepom selu i  rodnom pragu preneo je i na suprugu Milicu. Tadići su posle penzionisanja odlučili da se vrate na imanje Milutinovih predaka i danas su vlasnici seoskog turističkog domaćinstva “Lazarevi konaci”, koje je poznato i po kvalitetu prepoznato na svetskoj turističkoj mapi. Ovo se s pravom može reći, jer su 50 odsto gostiju pre pandemije virusa korona činili stranci.
– Interesantno je da su nam pre tri godine u gostima bile porodice iz Slovenije i sada su nam se opet najavili, kao i gosti iz Izraela, koji, takođe, dolaze po drugi put – kaže Milica Tadić. 
Porodica Tadić se bavi seoskim turizmom od 2009. godine. Domaćinstvo je kategorisano, ima tri zvezdice. Kada bi se kategorije kvaliteta u seoskom turizmu dodeljivale na osnovu kvaliteta vazduha i lepote predela, svakako bi ovo mesto dobilo najviše ocene. Poznato je da je raznovrsnost i brojnost ptica najbolji pokazatelj kvaliteta životne sredine. Ovde goste budi i uspavljuje poj slavuja, a ima i pupavaca, kreja, svraka, gavrana, jastrebova, vrana, senica, veliki broj sova, a nije retkost ni kos. Sa ovog imanja pogled puca na Tornik, odnosno na Zlatibor, koji je udaljen oko 20 kilometara. 
“Lazarevi konaci” se prostiru na pet hektara, a ime nose po Milutinovom dedi Lazaru. Milutin je ponosan na svog dedu, koji je do svoje smrti ostao veran porodičnom kućnom pragu, ali od koga je i naučio tehniku bavljenja starim zanatima, pre svega stolarskom i kovačkom zanatu. To znanje iskoristio je da enterijeru, ali i eksterijeru, da posebno lep pečat. “Lazareve konake”, pored prostranog imanja, čine i tri zasebna objekta, koje su domišljati vlasnici nazvali po najzastupljenijem voću na ovom imanju. U svakom objektu se nalazi po jedan apartman, koji ima dnevnu i spavaću sobu, kuhinju i kupatilo, ali i prelepu terasu. Enterijerom i eksterijerom dominira drvo, što objektima daje posebnu ekološku karakteristiku. “Lazarevi konaci” raspolažu sa ukupno deset ležajeva u sva tri objekta.
Milutin Tadić s ponosom ističe da se ovde poljoprivredna proizvodnja odvija bez upotrebe hemijskih sredstava, na tradicionalan način. Sveži, zdravstveno-bezbedni poljoprivredni proizvodi su osnov ugostiteljske ponude ovog domaćinstva.
– Samostalno proizvodimo skoro sve vrste povrća, imamo i plastenik, a na imanju uzgajamo i raznovrsno voće. Mi ništa ne prskamo, čak sami pravimo svoje đubrivo – objašnjava Milutin.
Naš sagovornik nam otkriva recept kako njegova porodica godinama proizvodi “prirodno” đubrivo za prihranu biljaka.
– Pravimo ga od sitnog granja i trave sa našeg imanja, koju kosimo svakih 10-12 dana. Ovoj smesi dodajemo jedan deo zemlje, a na jesen i opalo lišće. Sve sastojke naizmenično slažemo, mešamo, a važno je da odstoje godinu dana i tada je đubrivo pripremljeno za sledeću godinu. Dakle, u takvom đubrivu nema ni grama hemije, a koristimo ga za uzgoj povrća i voća – ističe domaćin.
Milutin naglašava i da se za zalivanje biljaka koristi kišnica. Na imanju postoji rezervoar za nju, a imaju i bunarsku vodu.  
Rad u plasteniku je pretežno posao Lazareve supruge Milice. Ova vredna žena sama priprema hranu gostima, ali stigne i da tka u svojoj maloj radionici. U blizini je i stolarska i kovačka radionica njenog supruga, a ljubazni domaćini su spremni da umeću starih zanata pouče i svoje goste. Turističke sadržaje čini i šetnja po prelepoj prirodi, ali i poseta obližnjim destinacijama.
– Kod nas oko 90 odsto gostiju dolazi sopstvenim prevozom, tako da mogu da posete Mokru Goru, Drvengrad, “Staro selo” u Sirogojnu, Zlatibor, Potpećku pećinu, selo Zlakusa sa čuvenom grnčarijom, manastir Rujan, Taru, Kadinjaču, Bajinu Baštu, Zlatarsko jezero, kao i jezero Perućac, ali i Višegrad i Andrićgrad. Mi im organizujemo jednodnevne izlete na Zlatarsko jezero, gde imamo brvnaru i tamo pripremamo naše specijalitete na otvorenom ognjištu. Interesantno je da deo puta, oko 12 kilometara,  pređemo čamcem i gostima je to veoma zanimljivo – navodi Milutin.
Njegova supruga se priseća početaka bavljenja turizmom i kaže da zahvalnost duguju podršci jedne holandske nevladine organizacije, ali i domaćim institucijama.
– Turistička organizacija Užica nas je na početku usmerila, podržala, odnosno dala nam “vetar u leđa” – kaže Milica. – Takođe, dobili smo i subvencije Ministarstva poljoprivrede, kao seosko turističko domaćinstvo. Od Grada Užice dobili smo pretprošle godine sredstva za termofasadu na dva objekta, kako bi gostima bilo udobnije.
Milutin dodaje da je, zbirno, podrška iznosila oko 25-30 odsto vrednosti ukupnih investicija, a da su sve ostalo samostalno isfinansirali ili sami uradili, poput stolarskih poslova.
– Na imanju već postoje ljuljaške za decu, ali planiramo da napravimo i dečje igralište sa klackalicama, kućicama, konopcima... To sve mora biti bezbedno i zato ovu ideju pažljivo realizujemo, ističe Milutin.
Naši domaćini ističu problem lošeg prilaznog puta ka ovom imanju, kao i nedostatak sredstava za investicije. U planu je izgradnja bazena, ali kako nema potrebnih sredstava, ovaj plan za sada ne može da bude realizovan.
– Seoski turizam je lep zato što putem njega upoznajemo razne ljude. Skoro smo imali na ručku goste iz poznate domaće kompanije koji su bili na Zlatiboru u okviru team building programa. Spremili smo im naš specijalitet na otvorenom ognjištu, čija priprema traje nekoliko sati. Za to vreme oni su imali priliku da razgledaju imanje i uživaju u predelu. Kada sam ih pitao, kao ljude koji imaju prilike dosta da putuju, da li imaju neku sugestiju, šta bi trebalo popraviti ili promeniti, oni su rekli da ništa ne diram, već ostavim ovako autentično. To je za mene bilo veliko priznanje. I na kraju, rekao bih da ovaj posao supruga i ja radimo iz ljubavi, tako da nam ništa ne pada teško, već nam je ovo, rekao bih, relaksacija – zaključuje Milutin Tadić.
Gordana Radović
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Užicu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Užica.
 
5. AVGUST 2022.