* Kao njihov zaštitni znak izdvaja se pino noar, koji je pre par godina proglašen za jedan od 10 najboljih pinoa u regionu
 
Južnobanatsko mesto Gudurica, koje pripada vršačkoj opštini, poznato je od davnina kao selo vina. Gotovo da nema kuće koja ne proizvodi vino “za svoju dušu”. Žitelji ovog sela s ponosom ističu da je njihovo selo “najvinogradarskije” u Srbiji, jer ga okružuje oko hiljadu hektara plodnih vinograda.    
Supružnici Ljiljana i Miroslav Rnjak igrom slučaja su se doselili u ovo mesto i počeli da se bave vinogradarstvom i vinarstvom. Želeći da provedu aktivan vikend van Beograda, gde su tada živeli i radili, kupili su vinograd u ovom selu i staru kuću koja je imala vinski podrum. U početku su dolazili samo vikendom, a kasnije, kad su odlučili da se ozbiljno posvete ovom poslu, preselili su se i preuredili kuću i vinariju. Danas mogu da se pohvale sa tri autentična podruma, u kojima se nalaze inoks i drvena burad.
Naš sagovornik kaže da je vino uvek bilo prisutno u njihovom životu i uvek su pili veoma kvalitetna vina. Zato su želeli da se i oni oprobaju u tom poslu. Vizija, upornost i dugotrajan rad urodili su plodom, prepoznati su i priznati, a bela i crvena vina sa etiketom “Rnjak” su nagrađivana brojnim priznanjima na međunarodnim takmičenjima. U Vinariji “Rnjak”, koja je osnovana 2014, proizvedu 20 hiljada litara vina godišnje.
– Prvo smo izlagali bela vina na sajmu vina u Beogradu, a kasnije i u Beču, gde smo osvojili dve srebrne medalje za sovinjon i šardone 2015. godine. Tako je Beč ponovo na mala vrata došao u Guduricu. Ovde ima dobrih i kvalitetnih vina, ali treba da se izađe van ovih okvira da bi se čulo za vina iz Gudurice, kaže ističe Miroslav Rnjak.
Ranije se smatralo da se u južnom Banatu proizvode samo bela vina. Rnjaci su dokazali da ovde mogu da se naprave i crvena vina vrhunskog kvaliteta. 
Vlasnica vinarije Ljiljane Rnjak kaže da su na balkansko takmičenje u Sofiju slali i jedna i druga vina. Za kaberne i pino noar su dobili zlatnu medalju, a za merlo trofej, kao najbolje ocenjeno vino za Srbiju. To je bio veliki uspeh. Uz to, poneli su i srebro za sovinjon i šardone. Taj uspeh su ponovili i sledeće godine. Kao njihov zaštitni znak, od crvenih vina izdvaja se pino noar, koji je pre par godina proglašen za jedan od 10 najboljih pinoa u regionu.    
Da bi se dobilo dobro vino, važno je da grožđe bude kvalitetno. Rnjaci su kupili vinograd star 17 godina, koji se prostire na 6,5 hektara. U njemu su zastupljene razne sorte vinove loze: šardone, sovinjon blan, kaberne sovinjon, merlot, muskat hamburg i pino noar, koje su vremenom zanavljane. U vinogradarskoj proizvodnji primenjuju sve neophodne mere nege poštujući  savete nauke i struke. Posebnu pažnju poklanjaju obradi zemljišta, zelenoj rezidbi, a kad primenjuju hemiju, obavezno vode računa o karenci. Za obavljanje poslova u vinogradu angažuju radnike i uberu šest tona grožđa po hektaru. Za dobro vino najvažnije je da se obrano grožđe što pre dopremi do podruma, gde se godišnje preradi 35 do 40 tona grožđa.      
Klima za uzgoj vinove loze, po rečima našeg sagovornika, ovde je izvanredna. Leta su topla, a zime dosta hladne i surove. Tokom cele godine duva čuveni vršački vetar, koji smanjuje obolevanje loze, a samim tim i broj prskanja za 30-40 odsto. Sve to utiče da se proizvodi dobro grožđe, a tako i dobro vino.
Rnjaci su i došli ovde jer su znali tradiciju ovog kraja. Gudurica je slabo marketinški obrađena, kako kažu, i neopravdano zaostaje za drugim vinskim regionima. Osvojene nagrade za kvalitetna vina ih još više obavezuju da nastave da se bave ovim poslom. Želja im je da se unapredi vinski turizam u ovom kraju i da vina prodaju sa kućnog praga. 
S. Vukelić
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Vršcu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Vršca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
30. DECEMBAR 2022.