* Na pijacu iznosi ono što jede i njena porodica, a to je kvalitetna hrana koju, kako tvrdi, i bebe mogu da jedu
 
Ko god ima vredne ruke i njima nešto stvara može da postane član udruženja “Vredne ruke Rabrovca” u Rabrovcu, opština Mladenovac. Trenutno ovo udruženje ima 13 članova, a najviše je onih koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom voća i povrća.
- Nedavno se našem udruženju priključilo i nekoliko mladih žena, što nam je posebno drago. Iako najviše ima nas poljoprivrednih proizvođača, ne možemo da odbijemo ni ljude koji se bave nekim drugim zanatom ili proizvodnjom, jer je udruženje potrebno svima. Zajedno izlažemo, pojavljujemo se na manifestacijama, upoznajemo potencijalne kupce i imamo mogućnost da široj javnosti predstavimo ono što radimo. Pojedinačno to nikako ne bismo mogli da uradimo. Trenutno u udruženju, osim poljoprivrednih proizvođača, imamo i pčelare, proizvođača kaktusa, čoveka koji šije šajkače, objašnjava Vesna Arsić, predsednica udruženja i dodaje da izlaganje na manifestacijama ne bi bilo moguće da nema pomoći i podrške Opštine Mladenovac, odnosno Grada Beograda.
Samo tokom prošle godine, po rečima predsednice udruženja, članovi su se predstavili na oko 35 manifestacija i sajmova širom Srbije. Posebno izdvaja Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, beogradski “Sajam etno hrane i pića”, sajam zdrave hrane u Sopotu i druge.
- Svaka manifestacija i sajam su drukčiji. Negde steknete nova prijateljstva, negde uspete da prodate robu, nekad vam se čini i da možda nema smisla boravak na nekom skupu, ali kasnije se sve to nekako poveže i isplati. Na sajmu u Beogradu smo, na primer, dobili priznanje za najbolji ajvar i rakiju i ti proizvodi su se zatim brzo rasprodali, priča Vesna Arsić, koja tvrdi da se pre ili kasnije svaki trud isplati.
Napominje i da su članovi udruženja gostovali u brojnim TV emisijama, davali izjave za novine, a sve to zajedno doprinosi većoj vidljivosti posla kojim se bave i, na kraju, boljem poslovanju.
Vesna je, inače, poljoprivredni proizvođač, a proizvodnju organizuje u dva plastenika površine dva i tri ara, kao i na otvorenom, na 30 ari. U plastenicima gaji uglavnom paradajz, papriku i krastavac, dok na otvorenom uzgaja najrazličitije povrće i voće, pre svega za svoju porodicu, dok viškove iznosi na tržište.
- Povrće najčešće prodajem na pijaci u Mladenovcu, a ono što ne prodam, prerađujem i pravim zimnicu. Strogo vodim računa o tome kada i čime tretiram proizvode i nikada to ne radim bez potrebe. Kada je u pitanju karenca, uvek sačekam barem dva dana više u odnosu na preporučeno vreme, pa tek onda berem i nosim povrće na pijacu. Odgovorno tvrdim da ono što prodajem mogu slobodno da jedu bebe, kaže Vesna i dodaje da ima obavezu i prema svojoj deci i unucima da proizvodi zdravo, jer su svi oni odrasli i rastu na ovim proizvodima.
Naša sagovornica smatra i da je važno to što na imanju drži životinje, čime je zaokružila ciklus proizvodnje u poljoprivredi. Ima dve krave koje daju mleko, od kojeg pravi sir i kajmak. Tu su i svinje i koke koje daju domaća jaja. Životinje obezbeđuju neophodan stajnjak za đubrenje biljaka.
Govoreći o računici u proizvodnji, Vesna kaže da ne zarađuje veliki novac, ali s druge strane ne troši gotovo ništa na kupovinu hrane jer sve ima u svom domaćinstvu. Smatra da nema te zarade koja može da plati saznanje da svojim ukućanima obezbeđuje zdrave i kvalitetne obroke.
A. Milić
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Beogradu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Grada Beograda - Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
2. SEPTEMBAR 2022.