* Žele da budu moderna i efikasna lokalna samouprava, koja svojim stanovnicima pruža kvalitetne usluge u domenu obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulturnih sadržaja i bezbednosti, a u ekonomskom smislu da privuku još investitora u Slobodnu zonu Apatin
 
Apatin je mala opština koju čine naseljeno mesto Apatin i četiri sela: Prigrevica, Sonta, Svilojevo i Kupusina. Odlikuje je povoljan geografski položaj, blizina dve granice i reka Dunav, koja kroz ovu opštinu protiče u dužini od gotovo 50 kilometara. 
Apatin stremi da bude mesto kvalitetnog života svojih građana, zato lokalna samouprava poslednjih godina intenzivno ulaže u infrastrukturu, u obrazovne i zdravstvene kapacitete, u izgradnju i rekonstrukciju vrtića. 
Ekonomski razvoj Apatina temelji se na tekstilnoj i prehrambenoj industriji, poljoprivredi, brodogradnji, građevinskoj industriji, a u poslednje vreme sve više na turizmu. Prepoznati su kao sve atraktivnija turistička destinacija u regionalnim okvirima, a u ponudi se posebno izdvajaju Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje”, brojne plaže i čarde na Dunavu, Banja Junaković, kulturno-istorijsko nasleđe mnogih nacija i naroda koji žive u Apatinu. Turističku ponudu obogaćuje i gust kalendar događaja, naročito u letnjim mesecima. 
 
Poljoprivreda okosnica razvoja cele opštine
 
- Poljoprivredu smatramo motorom razvoja, ne samo naših sela, već i cele opštine, ističe Dubravka Korać, predsednica Opštine Apatin. - Skoro 75% teritorije naše opštine čini poljoprivredno zemljište, što dovoljno govori o agrarnom potencijalu. U opštini ima dve hiljade gazdinstava i preko četiri hiljade aktivnih poljoprivrednika. Taj potencijal je, naravno, prepoznala i lokalna samouprava. U prethodnih nekoliko godina, značajno smo povećali subvencije za poljoprivrednike, obnavljamo infrastrukturu i naročito poljske puteve, a podstakli smo i udruživanje poljoprivrednika. Lokalna samouprava, takođe, nudi ratarima i stočarima pomoć pri apliciranju na konkurse. 
Ipak, najveći posao kojeg smo se prihvatili jeste ogroman poduhvat ukrupnjavanja i uređivanja poljoprivrednog zemljišta. Komasacija je za sada završena u selu Kupusini i privodi se kraju u Sonti, a finansira se iz budžeta Opštine i Pokrajine. To je praktično decenijski proces. Osim ukrupnjavanja poseda, što će olakšati život poljoprivrednicima i doneti im uštede, ovaj proces uključuje izgradnju novih atarskih puteva i kanalske mreže. Proces je za sada ocenjen kao veoma uspešan, o čemu govori i činjenica da predstavnici ministarstava i lokalnih samouprava iz celog regiona dolaze u Apatin da se upoznaju sa našim iskustvima u komasaciji, dodala je naša sagovornica.
Pored toga, kako Dubravka Korać ističe, aktivno su se uključili u projekat Ministarstva za brigu o selu, te je već nekoliko desetina mladih porodica kupilo kuće u selima apatinske opštine iz budžetskih sredstava. Svesni su da za zdravu poljoprivredu moraju da imaju ljude koji žive na selu, a za život na selu su potrebni prateći sadržaji. Zato su prethodnih godina uložili u infrastrukturu poput vodovoda i kanalizacije, koja je decenijama bila zanemarivana, ali i u rekonstrukciju vrtića i škola, gradnju pijaca... Takođe, pomažu i kulturne sadržaje, manifestacije, pa i rekonstrukciju i gradnju crkava, što je sve ono što čini društveni život jednog sela. 
Osim toga, naša sagovornica kaže da aktivno i redovno pošumljavaju opštinu, rade na sanaciji divljih deponija, a sa susednim lokalnim samoupravama pokrenuli su projekat izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom u Rančevu kod Sombora, što će značajno rasteretiti lokalne deponije. 
Prethodnih godina su finansirali zamenu stolarije za zainteresovana domaćinstva kako bi poboljšali energetsku efikasnost, a ove godine su obezbedili rekordnih 10 miliona dinara za finansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. To uključuje zamene prozora i vrata, izolaciju, povećanje efikasnosti sistema grejanja, ugradnju solarnih panela i slično, kao i dodatnih šest miliona dinara za prelazak domaćinstava na ekološki i energetski efikasne načine grejanja. 
 
Cilj da poljoprivrednici budu konkurentni na tržištu
 
- Naši planovi razvoja idu u nekoliko pravaca, najavila je predsednica Opštine Apatin. - Želimo da budemo moderna i efikasna lokalna samouprava, koja svojim stanovnicima pruža kvalitetne usluge u domenu obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulturnih sadržaja i bezbednosti. Mislim da u tome već postižemo ozbiljne rezultate.
U cilju ekonomskog razvoja, kako je dodala naša sagovornica, žele da privuku još investitora u Slobodnu zonu Apatin, za koju smatraju da ima izuzetan geografski položaj i da privredi pruža niz olakšica za efikasno poslovanje. Streme da budu prepoznati i kao ozbiljna turistička destinacija, pa zbog toga konstantno ulažu u kapacitete i ponudu u toj oblasti. 
- Najzad, što se poljoprivrede tiče, želimo da održimo aktuelni visok nivo proizvodnje i da dodatno omogućimo našim poljoprivrednicima da sa svojim proizvodima budu konkurentni, prvo na lokalnom i nacionalnom, a onda i na susednim tržištima, naglasila je Dubravka Korać, predsednica Opštine Apatin. 
S. Vukelić
 
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE “GORNjE PODUNAVLjE”
 
Na teritoriji opštine Apatin nalazi se jedan od prirodnih bisera Srbije i celog regiona, Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje”. 
- Ovo područje dom je za više stotina zaštićenih vrsta životinja, riba i naročito ptica - gotovo 80% svih vrsta ptica, koje žive u našoj zemlji, mogu se naći na ovom malom području. Prošle godine smo u saradnji sa pokrajinskim organima doneli zabranu komercijalnog izlova ribe i uveli red u ribočuvarske službe, a jedan od velikih projekata u koje smo ušli je izgradnja ekološkog Vizitorskog centra, koji će omogućiti da turisti i posetioci dodatno uživaju u prirodi rezervata, istakla je naša sagovornica.
 
Projekat “Zdrava poljoprivredna proizvodnja - zdrava životna sredina i stanovništvo u Apatinu” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Opštinske uprave Apatin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
8. JUL 2022.