*  Čelnici Opštine Odžaci, u saradnji sa Republičkom i Pokrajinskom vladom, prate realizaciju aktuelnih programa, izrađuju projekte i opredeljuju sredstva za različite namene, a ulažu i velike napore da poboljšaju kvalitet života svih građana, između ostalog i kroz sprovođenje mera zaštite životne sredine
 
Opština Odžaci se nalazi u Zapadnobačkom okrugu, na površini od oko 41.000 hektara. Opština osim Odžaka ima i osam naseljenih mesta: Bački Brestovac, Bački Gračac, Bogojevo, Deronje, Karavukovo, Lalić, Ratkovo i Srpski Miletić, gde živi oko 28 hiljada stanovnika. Saobraćajno i infrastrukturno je dobro povezana. To potvrđuje i činjenica da su na ovoj teritoriji, osim razvijenih drumskih i železničkih saobraćajnica, i granični prelaz Bogojevo, kao i luka na Dunavu. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i plodnom tlu, u odžačkoj opštini je pretežno zastupljena poljoprivreda, čemu doprinosi i potencijal kanala Dunav–Tisa–Dunav. 
Kako bi bar u jednom segmentu poljoprivreda bila iole sigurnija, na raspolaganju je devet protivgradnih stanica, koje su sve u funkciji. Za nabavku  protivgradnih raketa izdvojeno je oko dva miliona dinara. U skorije vreme izgrađeno je i sedam otresišta, a pre nešto više od dve godine obnovljeni su vetrozaštitni pojasevi na potezu puta Bački Gračac, Stapar i Bački Brestovac.
 
Izgradnja nove fabrike pijaće vode
 
Čelnici Opštine Odžaci, u saradnji sa Republičkom i Pokrajinskom vladom, prate realizaciju aktuelnih programa, izrađuju projekte i opredeljuju sredstva za različite namene. Ulažu i velike napore da poboljšaju kvalitet života svih građana, između ostalog i kroz sprovođenje mera zaštite životne sredine.
– Nedavno smo dobili značajna sredstva od Pokrajinske vlade za izgradnju fabrike vode, što je od velike važnosti, jer smo u Odžacima imali problem sa kvalitetom vode zbog velike tvrdoće i previše kamenca. U ovom pravcu su usmereni i planovi za naredni period, koji se odnose na izradu većih projekata za pijaću vodu i kanalizaciju. Očekujemo da će ove godine započeti radovi na novom vodovodu i da ćemo to rešavati od sela do sela. Cilj je da se iz nove fabrike vode ispravnom vodom za piće snabdevaju i ostala mesta u opštini, ističe Dejana Salaj, zamenica predsednika Opštine Odžaci, i dodaje da je ove godine započela zamena starih cementno-azbestnih cevi u Odžacima.
Naša sagovornica je naglasila da je urađen i projekat za prečišćavanje otpadnih voda za naseljena mesta Bački Gračac, Lalić i Odžaci, za šta su izdvojena značajna sredstva za izradu projektne dokumentacije za kanalizacionu mrežu. Realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za upravljanje otpadnim vodama. Urađen je, takođe, i projekat za gasifikaciju za sve škole i ostala javna preduzeća, kao i za zgradu Opštine.
Da se vodi briga o uslovima života i čistoj i zdravoj sredini, potvrđuje i to što je odžačka opština deo velikog projekta regionalnog centra za upravljanje otpadom “Rančevo”. Projektom se planira izgradnja deponije za odlaganje otpada, kako sa teritorije opštine Odžaci tako i Grada Sombora, opština Kula, Apatin i Bač. Plan je da odlaganje otpada na deponiji u Rančevu počne tokom sledeće godine, a realizacijom ovog projekta saniraće se i postojeće divlje deponije. 
 
Unapređenje energetske efikasnosti i infrastrukture
 
Opština Odžaci raspisala je i Javni poziv za kupovinu gasnih i kotlova na biomasu. Za realizaciju projekta Opština će obezbediti polovinu sredstava, dok će ostatak dati Ministarstvo rudarstva i energetike. Prošle godine, u cilju unapređenja energetske efikasnosti, pribavljena su i sredstva u visini pet miliona dinara za zamenu stolarije na porodičnim kućama, stanovima i stambenim zgradama. Uskoro će po istom modalitetu biti raspisan javni poziv za tekuću godinu, a u Opštini najavljuju da će biti raspisan i konkurs za zamenu grejnih tela, što će Opština finansirati u visini 80 odsto vrednosti investicije. 
 U opštini Odžaci primetna su i ulaganja u infrastrukturu, prvenstveno puteve. 
– Prošle godine smo dobili preko 100 miliona dinara za izgradnju puteva u svim naseljenim mestima, urađene su raskrsnice i pojedine deonice putne mreže. Radovi na obnavljanju putne mreže nastavljeni su i ove godine. Sada uređujemo staze u Deronjama, Karavukovu, Srpskom Miletiću i Odžacima, kao i uz kanal Dunav–Tisa–Dunav. Uz staze će biti postavljeni i mobilijari sa rasvetom, te će po završetku radova stanovnici imati priliku da uživaju u prirodi. Ulažemo i u izgradnju vrtića. Na ovaj način ćemo proširiti kapacitete i smanjiti listu čekanja, jer oko stotinu dece nije primljeno. Odžaci su jedna od tri opštine koja ima besplatan vrtić za decu. Osim toga, pomažu i učenike prvog razreda u nabavci torbi i udžbenika, a obezbeđena je pomoć i za studente i samohrane majke. Sve su to mere koje će doprineti boljim uslovima života u opštini, ističe Dejana Salaj, zamenica predsednika Opštine Odžaci.  
Od prošle godine sve veća pažnja se posvećuje kulturno-turističkim manifestacijama, na kojima se predstavlja bogatstvo različitosti kultura i tradicije u odžačkoj opštini, a kako je poljoprivreda tradicionalno zanimanje, poljoprivredni proizvodi, kao i hrana, neizostavni su deo ovih manifestacija. 
 
Tekst i foto: Snežana Vukelić
 
Povoljni uslovi za raznovrsnu proizvodnju
 
– Uslovi za razvoj poljoprivrede u Opštini Odžaci su povoljni. Zemljište je odličnog kvaliteta i imamo raznovrsnu proizvodnju. Opština ima oko 36.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a najviše je zastupljeno ratarstvo, proizvodnja kukuruza, pšenice i soje, a sve više se gaji i suncokret, ističe Andrija Hajdu, član Opštinskog veća za poljoprivredu, i dodaje da je sve zastupljenija i proizvodnja povrća u plastenicima.
Voćarstvo je, kako kaže Hajdu, u ekspanziji. U proizvodnji su najviše zastupljeni šljiva, trešnja, višnja, a opet se sve više gaji malina. 
– Preko javnih poziva obezbeđena je površina oko 100 hektara državne zemlje za podizanje voćnjaka. U planu je i izgradnja fabrike za preradu voća i proizvodnju sokova. 
Opština Odžaci, prema rečima našeg sagovornika, ima 3.500 poljoprivrednih gazdinstava i preko njih povlači najviše sredstava iz Pokrajine i Ministarstva u Zapadnobačkom okrugu i to 60 odsto. 
– Poslednje tri godine iz opštinskog budžeta izdvojeno je tri miliona dinara za subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite. Mi dajemo kredite do 500.000 dinara za manja i srednja gazdinstva, površine do deset hektara. Od ove godine planira se povećanje sredstava namenjenih poljoprivredi. Naime, na jesen ćemo obezbediti sredstva u povećanom iznosu, u visini pet miliona dinara, za šta ćemo raspisati javni poziv namenjen poljoprivrednicima. Ovaj poziv će se odnositi na nabavku mehanizacije, opreme za navodnjavanje, stoke, za podsticanje organske proizvodnje, a sredstva će moći da koriste i pčelari za svoju proizvodnju, kaže Hajdu.  
U poljoprivredi, osim biljne proizvodnje, značajan udeo ima i stočarstvo.  
– Stočarstvo je najviše zastupljeno u Brestovcu i Deronjama, zatim Ratkovu, Odžacima, Laliću. Ukupno ima oko 10.000 umatičenih grla stoke. Najviše je zastupljeno govedarstvo, a u ekspanziji je i ovčarstvo. To potvrđuje i činjenica da ova proizvodnja sada obuhvata oko 13.000 ovaca i koza. U uzgoju je i 26.000 svinja, oko 40.000 kokošiju i ostale živine. Zastupljeno je i pčelarstvo sa sedam-osam hiljada košnica. Ribarstvo je takođe u ekspanziji sa oko 220.000 mlađi. Imamo dva značajna ribnjaka. Jedan je u Deronjama i prostire se na površini između 70 i 80 hektara, a drugi na 300 hektara u Srpskom Miletiću, objasnio je Hajdu.
Uloga poljoprivrede u razvoju opštine je velika, kao ističe  naš sagovornik. Tu su četiri velike ozbiljne zadruge “Poljokop” u Laliću, “Agrodunav” u Karavukovu, “Agrolika” u Bačkom Gračacu i “Jedinstvo” u Odžacima. Ove zadruge zapošljavaju od 30 do 80 ljudi, a u svom vlasništvu imaju obradive površine od 300 do 2.000 hektara. Oni su okosnica razvoja sela i sarađuju sa poljoprivrednicima.
 
Projekat „Zdrava poljoprivredna proizvodnja – zdrava životna sredina i stanovništvo u Odžacima“ je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Odžaci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
22. JUL 2022.