* Mora mnogo više da se promoviše značaj organske hrane kako bi joj potrošači poklonili poverenje, ali i da bi se novi proizvođači uključili u ovaj sistem proizvodnje, smatra Gordana Šokšić
 
Porodica Šokšić iz Taraša, nedaleko od Zrenjanina, organskom proizvodnjom počela je da se bavi još 2006. godine, u vreme kada je pojam organske hrane većini bio nepoznat. Pokretač proizvodnje, sa suprugom, bila je Gordana Šokšić koja kao razlog za ulazak u ovaj sistem poljoprivrede navodi ljubav prema prirodi i potrebu da se ona zaštiti i očuva. Proizvodnju su počeli na nekoliko ari zemljišta na kojem su gajili organsko povrće, pa su se postepeno širili. Danas ova porodica, u kojoj su stasala dva sina, ima organske površine na deset hektara. Proizvode šargarepu, paradajz, crni i beli luk, tikvice, cveklu, blitvu, bundevu, papriku, krompir, šljive. Takođe kisele kupus, šljivu prerađuju u pekmez, a od paradajza prave organski sok.
Reč je, dakle, o ozbiljnoj robnoj proizvodnji, koja je pre nekoliko godina put našla i do velikih supermarketa. Organska hrana je tako postala dostupnija svima, a porodica Šokšić pokazala je da uz puno rada i isto toliko ljubavi može da se napravi dobar posao i tamo gde ga malo ko očekuje. I ne samo to. Naime, firma koju poseduje porodica Šokšić sarađuje i sa drugim, manjim organskim proizvođačima, i pomaže im oko plasmana, odnosno pruža im podršku koju oni nisu imali kada su se razvijali.
– Činjenica je da su žene nekako bitnije i vidljivije u sferi organske proizvodnje, jer je to, kako se pokazalo, format koji njima više odgovara. Čini mi se da žene generalno više shvataju značaj organske hrane za zdravlje ljudi, ali i očuvanje životne sredine. Mi smo te koje smo spremne da “vučemo”, ali naglašavam da ništa ne bi bilo moguće da nema podrške porodice i muških članova. Ovo je, pre svega, porodični posao, naglašava Gordana Šokšić.
Gordana se u razgovoru za naš list posebno osvrnula na aktuelno stanje u organskom sektoru i na to što prodaja organskih proizvoda na domaćem tržištu, po njenoj oceni, stagnira.
– Mora mnogo više da se promoviše značaj organske hrane, kako bi joj potrošači poklonili poverenje, ali i da bi se novi proizvođači uključili u ovaj sistem proizvodnje. Primećujem i da nema dovoljno interesovanja za uključivanje novih proizvođača u ovaj sistem i to se mora promeniti. Veoma je dobro što je nacionalna organizacija Serbia Organica pokrenula kampanju “Mislim na nas – kupujem organsko”, jer smatram da će to potrošačima približiti vrednosti domaćih organskih proizvoda i omogućiti da se kupci upoznaju sa onima koji proizvode organsku hranu, kaže Gordana Šokšić.
Šokšićeva smatra i da je pandemija izazvana virusom korona mogla bolje da se iskoristi kako bi se ukazalo na značaj zdrave hrane za stvaranje prirodnog imuniteta kod ljudi.
Aleksandra Milić
 
Projekat "Uloga žena u razvoju organske poljoprivrede u Vojvodini" sufinansiran je sredstvima iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
24. JUN 2022.