* Pre nekoliko godina proizvođači iz Telečke, predvođeni agronomom Valerijom Belint, odlučili su da počnu proizvodnju po biodinamičkim principima, koji su još stroži od organskih
 
Za pojam organske proizvodnje neraskidivo je vezano ime Valerije Balint, agronoma i proizvođača iz Telečke, nedaleko od Sombora. Valerija je pre 17 godina počela da, sa još desetak kooperanata, proizvodi začinsku papriku za poznatog kupca u Nemačkoj. Kupac se odlučio baš za organsku papriku iz Telečke, jer je nakon analiziranja dosta uzoraka utvrdio da je najboljeg kvaliteta. Pre par godina nekoliko proizvođača iz Telečke, predvođeni Valerijom, odlučili su da odu korak dalje i počnu proizvodnju po biodinamičkim principima, koji su još stroži od organskih. Podstrek za prelazak na biodinamiku došao je od kupca iz Nemačke, koji je proizvođačima obezbedio predavača iz Švajcarske da ih obuči kako da principe ove nove proizvodnje uvedu u praksu.
– Ljudi uglavnom ne znaju šta je to biodinamika, pitaju me, a ja im objašnjavam, mada je to dosta teško objasniti. U ovoj proizvodnji mora da postoji zaokružen ciklus proizvodnje na jednom imanju. Sakupljam lekovite biljke i od njih pravim preparate za negu biljaka, a stvaram i svoj humus koji se u biodinamičkoj proizvodnji koristi kao đubrivo. Takođe, imam kravlje rogove koje u jesen punim stajskim đubrivom i zakopavam u zemlju. Tokom zime u njima se umnožavaju dobre bakterije. Na proleće ih vadim i sadržaj svakog roga dovoljan je za đubrenje jednog hektara zemlje. Sadržaj se najpre izmeša sa 20 litara vode i specijalnom prskalicom se rasporedi po zemljištu, objašnjava Valerija neke od principa biodinamičke proizvodnje.
U Telečkoj trenutno, uz Valeriju, još pet proizvođača ima sertifikat i proizvodi po biodinamičkim principima. Ukupne površine pod ovom proizvodnjom iznose 53 hektara. Naša sagovornica ističe da je jako zadovoljna što je prešla na ovaj sistem proizvodnje. Biodinamički proizvodi su skuplji od organskih, pa tako, na primer, proizvođači za kilogram začinske paprike dobijaju 13-14 evra, a za onu iz biodinamičke proizvodnje evro više. Međutim, ističe da zarada nije primarna, već zadovoljstvo što kao agronom može da proizvodi zdravu hranu.
Paprika je i dalje glavni proizvod u Telečkoj, ali se pored nje po biodinamičkim principima proizvode i mak, korijander, morač, slačica, soja, kukuruz, pšenica, ječam, tikvica golica... Sve ove biljke značajne su za pravilan plodored. Osim paprike, kupac iz Nemačke otkupljuje još neke proizvode, ali dobra vest je da deo njih ostaje i može se kupiti na domaćem tržištu. Nažalost, kako kaže Valerija, u Srbiji nema dovoljno kupaca za ove proizvode izuzetnog kvaliteta, pa se deo proda kao da je iz konvencionalne proizvodnje, što je velika šteta.
 
Aleksandra Milić
 
Projekat "Uloga žena u razvoju organske poljoprivrede u Vojvodini" sufinansiran je sredstvima iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
24. JUN 2022.